Üdvözöljük a Balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskola honlapján!

Fákkal a klímaváltozás ellen

Fákkal a klímaváltozás ellen

Balatonfüred is csatlakozott az Agrárminisztérium országos faültetési akciójához. A fásítási program célja az ország erdőterületeinek növelése illetve a figyelemfelhívás: minden egyes elültetett fa válasz lehet a klímaváltozás okozta hatásokra.

Balatonfüred is csatlakozott az Agrárminisztérium országos faültetési akciójához. A fásítási program célja az ország erdőterületeinek növelése illetve a figyelemfelhívás: minden egyes elültetett fa válasz lehet a klímaváltozás okozta hatásokra.

Az országos kezdeményezésről a Kovászna parkban tartottak tájékoztatót, ahol jelképes faültetéssel is demonstrálták a program fontosságát. A most indult fatelepítési program keretében az állami erdőgazdaságok saját területeiken, 2 millió facsemete elültetésével, több mint 550 hektár új erdőt létesítenek.

– Fontos az ország környezeti állapota, amiben meghatározó szerepe van a fáknak, erdőknek. A klímaváltozás kihívásaira az erdőgazdálkodás hatékony választ képes adni. Az erdőterületek növelésére mintegy 106 milliárd forintnyi támogatást biztosítunk a vidékfejlesztési program keretében, amelyre magángazdák is pályázhatnak. Hamarosan a civil szervezetek, egyesületek, önkormányzatok számára is kiírunk egy erre vonatkozó 500 milliós pályázatot. Összességében a közeljövőben, a terveink szerint 20 ezer hektár új erdővel gazdagodik az ország – mondta Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára, aki kiemelte: a hazai erdők évente 4-5 millió tonna széndioxidnak megfelelő üvegházhatású gázt kötnek meg, ami az országos kibocsátás 8 százalékát ellensúlyozza, ezért jelentős energiát fordítanak a meglévő erdők minőségi fenntartására is.

Bóka István polgármester hangsúlyozta: Balatonfüreden nagy hagyománya van a faültetésnek, elég, ha csak Tagore, a Nobel-díjas költő faültetésére gondolunk, amellyel egy hagyományt indított el. Ennek köszönhető, hogy a hindu költőről elnevezett sétány világhírű lett, sőt cselekedete a város imázs és a kultúra egyik meghatározó eleme.

– Az önkormányzat évek óta fontosnak tartja a fásítást, szándékunk szerint a közterületeken minél több fát szeretnénk elültetni, utca fasorokat kialakítani, ezek mind a jövőnket szolgálják. Idén elindítottunk egy kezdeményezést is, ennek keretében 200 fát osztunk szét a város lakói között. Fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a klímaváltozásra, amelynek káros hatásival szemben védekeznünk kell. A közterületek burkolatait is ennek megfelelően választottuk ki, hiszen a süttői mészkő melegszik fel legkevésbé – fogalmazott a polgármester, aki abban bízik, hogy a Kovászna-parki jelképes faültetést több száz és több ezer elültetett fa követi.

Az esemény végén Kis Miklós államtitkár, Bóka István polgármester és dr. Szekrényes Tamás, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgató-helyettese, a füredi Eötvös iskola diákjainak segítségével három fát ültetett el a Kovászna parkban.

 

743498124640622842315876089824744494858240o.jpg

 

dsc0801.JPG

 

dsc0833.JPG

Partnereink
Balatonfüred
Eötvös 100 emlékév
Örökös ökoiskola
Matehetsz
Balatonfüredi Tankerületi Központ
Határtalanul!
EFOP pályázatok
EFOP pályázatok
Bakonyerdő Zrt.
Balatinfüredi KSE
Sylvestris Kertcentrum
Balatoni Tükör
Nemzeti Audiovizuális Archívum