Üdvözöljük a Balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskola honlapján!

Emléktáblát avattunk

2019. május 21.

Kimagasló eredményeket érnek el tanulmányaikban, sportban az Eötvös Loránd Általános Iskola diákjai, mondta Bóka István, Balatonfüred polgármestere az intézmény névadója halálának 100. évfordulója és a harminc évvel ezelőtti névadó ünnepség apropóján rendezett emléktábla-avatón.

– Eötvös Loránd sokoldalú tehetség, a tudományos világ egyik fejedelme volt, a mágneses erőteret, a gravitációt kutatta, torziós ingája kimutatta az ásványokat – emlékezett Tremmer Bernadett igazgató. A fizikus aktív életet élt, sportolt, lóháton közlekedett, hegyet mászott, Széchenyi Istvánt példaképének tekintette. – Tehetségünk kibontakoztatása kötelességünk, amivel másokat is szolgálhatunk. Belső értékeink, elődeink tapasztalata vezérelhet minket, tovább kell adni az örökséget, utalt névadójukra az igazgató.


Bóka István polgármester párhuzamot vont a fizikus és az iskola sokszínűsége között. Felidézte, a névadásra Gyurkovics Tibor verset írt, Pozsgay Imre volt államminiszter beszédet mondott. A polgármester az iskolai tornacsarnok építése kapcsán utalt az önkormányzat támogatására, és elismeréssel beszélt a pedagógusok munkájáról.


Láng Gáspár nyugalmazott alapító igazgató aláhúzta, a természettudományos szellemiség miatt javasolták 30 évvel ezelőtt az akkor ötéves „zöld” iskolának a névadót. Eötvöst idézve elmondta, „a derék kora követelményeinek tesz eleget, a derekabb a jövőnek is lerakja az alapjait. Aki nemzetét igazán szereti, a műveltség dolgában alkudozni és annak egy alantabb fokával megelégedni nem szabad.”


Magyar Balázs, a Magyar Geofizikusok Egyesületének elnöke kiemelte, az UNESCO emlékévvel tiszteleg a fizikus előtt, aki letette az innováció alapjait. Munkája a világ szén-hidrogén-kutatásában a ’60-as évekig meghatározó volt.

Az ünnepségen az iskola diákjai szép műsorral ajándékozták meg a vendégeket.

 

VEOL a Veszprém megyei hírportál

https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/emlektablat-avattak-nevadojuk-tiszteletere-a-furedi-eotvos-lorand-iskolaban-2875091/

https://furedtv.hu/video/emlktblt-avattak-etvs-lorndnak

https://www.veol.hu/galeria/emlektabla-avatas-balatonfureden/

 

pm0521emlektablaavato6.jpg

 

 

 

pm0521emlektablaavato11.jpg

 

pm0521emlektablaavato17.jpg

 

pm0521emlektablaavato8.jpg

 

pm0521emlektablaavato19.jpg

Partnereink
Balatonfüred
Eötvös 100 emlékév
Örökös ökoiskola
Matehetsz
Balatonfüredi Tankerületi Központ
Határtalanul!
EFOP pályázatok
EFOP pályázatok
Bakonyerdő Zrt.
Balatinfüredi KSE
Sylvestris Kertcentrum
Balatoni Tükör
Nemzeti Audiovizuális Archívum