A Balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskola életében kezdettől fogva jelen lévő tevékenység a környezettudatosságra nevelés. 2015 novemberében harminc éves múltra tekinthetünk vissza. Ez idő alatt kialakultak hagyományaink, a jó gyakorlatok sora.

Őszi hagyományos programjaink: szeptemberben a Szív napi vetélkedő a város általános iskolái között, városi szüreti felvonulás; Fut a Füred és az iskolai Egészségnap rendezvénye. Októberben papírgyűjtés, DÖK túra, szakköri túrák követik egymást. Meghirdetjük az elem – kupak – mobiltelefon gyűjtéseket. Megszervezzük a személyes terek kialakítását, elindítjuk az osztálytisztaság (dekoráció, zöld növények) ellenőrzését.

A DÖK vállalkozó diákjaival ellenőrizzük a gondnokságunk alatt álló területek (Szekér Ernő forrás, iskolai buszmegálló) állapotát; hulladékgyűjtést végzünk. Novemberben a DÖK szervezésében „töklámpa” faragás a felső tagozaton még az alsósoknál kreatív alkotások készülnek őszi termésekből, levelekből (madárijesztő készítés, tökszobrászat). Két éve november végén az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében, a fenntartható életmódra ösztönző saját tervezésű akcióinkat bonyolítjuk le. A téli madáretetést felső tagozaton a Természetbúvár szakkör tagjai, míg az alsósoknál a napközis csoportok végzik. Hagyománya van a felső tagozaton a Mikulás túrának, amelyet a DÖK szervez.

Az év utolsó hónapjában az iskolai programok is a karácsonyi készülődést jelzik. Mind az alsó, mind a felső tagozaton az osztályok kézműves foglalkozásokon készítik el azokat az apró ajándékokat, díszeket, amelyeket az Adventi vásáron árusítanak a DÖK tagjai. Természetesen a szülők is besegítenek ebbe a munkálkodásba.

Mára már rendszeres szokás a januári családi sportverseny, amelyet a DÖK irányításával egy soron következő felsős osztály rendez meg.

Február- március-április hónapokban zajlanak a természettudományi szaktárgyi versenyek házi és megyei fordulói. Ezeken a kezdetektől fogva részt veszünk és sok szép országos helyezéssel is büszkélkedhetünk. Hagyománya van februárban a sí táboroztatásnak (Eplény, Ausztria).

Márciusban indulunk a Bakony – Balaton Geopark vetélkedő játékán és részt veszünk a Varjú Lajos Természettudományi Emlékversenyen, amelyen testvérvárosi kapcsolat keretében jelenünk meg. A Víz világnapja alkalmából a Bakonykarszt rajzpályázatára készítenek a gyerekek munkákat ill. néhány osztállyal üzemlátogatáson, a Dunántúli Regionális Vízmű munkájába nyerünk betekintést.

Áprilisban néhány éve folyamatosan részt veszünk a „Föld itt, víz ott, környezetvédelem mindenhol” című megyei szintű csapatversenyen Várpalotán.

A Föld napját változatos programokkal tesszük emlékezetessé diákjaink számára: takarítási akciók, faültetés, virágágyások beültetése, ásvány- és kőzetbemutató, rajzpályázat, ünnepi rádióműsor, természetjárás. Iskolánk által alapított „Somvirág” rajzpályázat emlékverseny, ma már hagyományt teremtett. A város és testvérvárosainak diákjai is nevezhetnek erre. A tavaszi Közlekedésbiztonsági verseny alsó-felső tagozat számára a Rendőrséggel ápolt jó kapcsolatunkat példázza. A tavaszi papírgyűjtés és a „Te szedd!” országos akcióhoz csatlakozás is környezettudatosságra nevelnek. Néhány éve csatlakoztunk a „Vesd bele magad” országos kiskertész programhoz, amelyet népszerűsíteni szeretnénk. A tanév vége felé zajlanak az osztálykirándulások, szakköri és DÖK túrák és az év végi jutalomkirándulások.

A hagyományos Eötvös heti programok között mindig szerepel hosszabb-rövidebb túra, akadályverseny, játékos csapatverseny a szabadban.