Tisztelt Szülő!

Ezúton tájékoztatom, hogy a 2019/2020. tanévben is lehetőség nyílik a 12. életévüket betöltött, és az általános iskola 7. osztályát szeptemberben kezdő leányok önkéntes HPV elleni védőoltásra az oktatási intézményben szervezett oltások során.

A GARDASIL 9 vakcinával végzett HPV elleni védőoltás az Ön leánya számára térítésmentes. Az oltóanyag a humán papilloma vírus 9 típusa (6-os, 11-es, 16-os, 18-as, 31-es, 33-as, 45-ös, 52-es, 58-as) által okozott rákmegelőző elváltozások és rosszindulatú daganatok ellen nyújt védelmet, beleértve a méhnyakrák megelőzését is. Emellett egyes HPV típusok által okozott nemi szervi szemölcsök ellen szintén védelmet biztosít. A védettséghez két alkalommal, hat hónapos időközzel beadott védőoltásra van szükség.

A védőoltás kockázata minimális, a beadását követeően csak nagyon ritkán fordulnak elő kellemetlen tünetek. Mellékhatásként az oltás helyén fájdalom, bőrpír vagy duzzanat, esetenként láz, fejfájás, izomfájdalom, fáradékonyság jelentkezhet. Ezek a tünetek is általában enyhék és gyorsan elmúlnak.

A védőoltás igényléséhez szükséges szülői nyilatkozattal az iskola védőnője a tanév elején felkeresi Önt, amelyen 2019. szeptember 12-ig nyilatkozhat arról, hogy igényli-e gyermeke számára a védőoltást.

Védje meg leányát a HPV okozta méhnyakráktól és egyéb betegségektől és kérje számára a térítésmentes védőoltást!

 

Dr. Müller Cecília

országos tisztifőorvos